Kryt na radiátor vyrieši vaše starosti s nevzhľadnými prvkami interiéru


Možno už stavbu alebo rekonštrukciu máte za sebou, možno sa na svoj životný projekt iba chystáte. V oboch prípadoch však pravdepodobne premýšľate nad tým, ako svoj domov vyladiť do posledného detailu. Veď predsa chcete, aby v ňom bolo všetko perfektné, a dokonale zladené.

Najmä v starších bytoch či domoch však vznikajú určité kompromisy, s ktorými sa mnohí z nás nejak nechcú zmieriť. Tak napríklad si zoberme kúrenie. Iste, pri novom projekte si pokojne môžete zabezpečiť podlahový systém kúrenia, ktorý je efektívny a skrytý očiam vás i vašich návštev. Nič vám interiér nešpatí a okrem toho máte v celom priestore príjemné teplo.

Radiátory sú pre interiérových dizajnérov ťažký oriešok

Lenže čo ak už kúrenie projektoval niekto pred vami? Čo ak už máte v každej miestnosti radiátor, ktorý je síce úplne funkčný a vytvára príjemné teplo, ale akosi sa svojim dizajnom nehodí k zvyšku zariadenia?

Súhlasíme, v dnešnej dobe určite zoženiete aj dizajnové radiátory, či už moderné alebo v pôvodnom, „liatinovom“ prevedení, ale skutočne sa vám chce dávať vyššie stovky až nižšie tisícky eur za kus? Samozrejme, že aj bežné radiátory sa dajú zladiť s interiérom, ale nie každému vyhovuje industriálny štýl.

Vo väčšine interiérov sú radiátory skrátka potrebné, na tom sa asi všetci zhodneme. Ale ako to urobiť, aby ste uspokojili svoje estetické cítenie a nemuseli pritom robiť kompromisy?

Riešením môže byť aj kryt na radiátor, ktorý perfektne doplní štýl vášho interiéru. Vyberať dnes môžete z množstva dizajnov – ponuka je skutočne široká. A keby vám nič na trhu náhodou nevyhovovalo, alebo si len prosto chcete dokázať, že na to máte, môžete vyskúšať vyrobiť aj vlastnú verziu krytu na radiátor presne podľa svojich predstáv – napokon pár tipov ako na to, nájdete aj na konci tohto článku.

Kryt na radiátor by však mal spĺňať nielen dizajnovú funkciu, ale mal by byť aj funkčný. Preto samozrejme radiátor nebudeme nepriedušne zakrývať celý – výrazne by sme tým znížili funkčnosť a efektivitu vykurovacieho systému. V kryte radiátoru by tak mali byť diery, ktorými bude mať aj naďalej možnosť sálať teplo. Tieto diery by prirodzene nemali byť len tak ledabolo, aj keď možno pri hľadaní inšpirácie narazíte na kúsky, ktoré len tak ledabolo vyzerajú zámerne.

Kryt na radiátor pre bezpečnosť vašich detí

Ani funkcia, ani dizajn však nie sú jedinými faktormi, prečo sú kryty na radiátor také dôležité. Ak máte malé deti, možno nám dáte za pravdu, že práve rebrové radiátory je jedným z nebezpečných miest, na ktoré je v rodinách treba dávať pozor. Z bezpečnostného hľadiska by kryty na radiátory mali spĺňať určité parametre, ktoré minimalizujú riziko zranenia dieťaťa.

Kryt by mal byť skonštruovaný tak, aby sa dieťa, pokiaľ je to možné, nedostalo k ovládacím prvkom radiátora. Hoci tu príliš veľké nebezpečenstvo pre dieťa nehrozí, môže však zbytočne pútať pozornosť vášho potomka a občas prosto budete mať zimu, keď sa mu podarí regulačnú hlavicu prestaviť.

V oblasti bezpečnosti zohráva úlohu aj to, či má kryt radiátoru ostré hrany alebo nie. Keď dieťa náhodou zakopne a narazí hlavou na kúrenie, je kryt so zaoblenými hranami a rohmi oveľa bezpečnejší. Prirodzene v rodinách so staršími deťmi niečo také riešiť netreba.

Tiež je rozdiel, či si zvolíte drevený alebo kovový kryt na radiátor, lebo práve pri kovových krytoch na radiátor sú zaoblené hrany priam nutnosťou. Drevený kryt na radiátor by nemal spôsobiť žiadne zásadné zranenie. Okrem toho ani váš nábytok veľmi pravdepodobne zaoblené hrany nemá – a s bezpečnosťou to zas tak preháňať netreba.

Prieduchy v kryte na radiátor by mali mať primeranú veľkosť a tvar

Hovorili sme o ventilačných dierach, ktoré môžu mať rôzne tvary a veľkosti. Kvôli deťom by ste mali zvoliť také, ktoré sú buď príliš malé, alebo naopak dostatočne veľké. Aby v nich neuviazol napríklad prštek vašej ratolesti. Preto ak je kryt radiátoru perforovaný, dierky v ňom by mali byť menšie než detský prst.

Zvedavé dieťa by si tu totiž ľahko mohlo spôsobiť zranenie. Samozrejme existujú aj také kryty, pri ktorých sa napríklad dosky pravidelne striedajú s voľným priestorom. Ten by zasa mal byť dostatočne malý na to, aby ním neprešla detská hlavička.

Ďalším bodom v oblasti bezpečnosti je, aby bola medzera medzi krytom a stenou čo možno najmenšia. Túto podmienku však spĺňa úplná väčšina krytov ponúkaných v našom e-shope a záleží tu v podstate len od schopností montéra.

Stručná história krytov na radiátory

Ešte skôr, ako sa pustíme do výroby vlastného krytu na radiátor, pozrime sa v stručnosti na históriu tohto interiérového doplnku. Už začiatkom 20. storočia, s rozvojom ústredného kúrenia, prišli architektom aj majiteľom bytov radiátory ako nie príliš štýlové prvky domáceho interiéru.

Už vtedy sa tak začali inštalovať kryty na radiátory, ktoré dotvárali dizajn konkrétnej izby. Samozrejme tu hovoríme o strednej a vyššej vrstve obyvateľstva, tá nižšia vtedy mala trochu iné starosti.

Zo socialistických bytov v panelákoch aj hotelov zo 70. rokov si možno pamätáte drevotrieskové kryty na radiátory, ktoré boli v podstate odpoveďou na západnú módu. Lenže mnoho ľudí si pojem kryt na radiátor spája práve s týmto obdobím, ktoré často vyvoláva negatívne konotácie. Aj keď aj vtedajšia architektúra mala čosi do seba a mnohé interiéry z tej doby boli skutočne vychytané.

Dnes už si však môžete vyberať z veľkého množstva možností a nemusíte sa obmedzovať jedným výrobcom či štýlom. Bežne predávané kryty na radiátory sú okrem toho prispôsobené štandardným veľkostiam radiátorov.

Iba vo výnimočných prípadoch budete musieť siahnuť po zákazkovej – alebo vlastnej – výrobe. Okrem bežných modelov kúpite aj tie dizajnové, s rôznymi vzormi, fotografiami na mieru a podobne. Rátajte pri tom ale s tým, že v takom prípade bude cena oveľa vyššia.

Výhody krytu na radiátor

Okrem toho, že je kryt na radiátor estetickým a bezpečnostným prvkom pre rodiny s deťmi, ponúka aj ďalšie výhody. Napríklad rozširuje parapetu a poskytuje tak ďalší priestor na vaše veci – či už knihy, kvety, sošky alebo poháre z rôznych pretekov. Stáva sa tak viacúčelovou súčasťou interiéru, ktorý je funkčný z viacerých hľadísk.

Ďalšou výhodou je energetická efektívnosť. Síce sa to možno nezdá, ale teplo naakumulované pod krytom sa šíri interiérom oveľa rovnomernejšie. Teda za predpokladu, že sú rovnomerne usporiadané aj ventilačné prieduchy.

Samozrejme závisí tiež od toho, ako dobre izolovaný máte svoj dom či byt. Pri horšej izolácii vám totiž zo zakrytého radiátoru utečie viac tepla cez stenu von. Tento problém však dokážete elegantne vyriešiť inštaláciou reflexnej fólie, ktorú nalepíte na stenu v celom priestore, ktorý kryt na radiátor zakrýva. A teda nie iba priamo za samotný radiátor, ale na celú zakrytú plochu.

Pár tipov na výrobu vlastného krytu na radiátor

Domáci majstri si možno budú chcieť vyrobiť svoj vlastný kryt na radiátor sami. Teda za predpokladu, že na to budú mať dostatok času. Stačí len trocha šikovnosti a samozrejme aj vhodné ručné náradie.

Môžete sa rozhodnúť, či svoj vlastný kryt na radiátor vyrobíte z masívneho dreva alebo preglejky, prípadne z iného materiálu (plast však z veľmi neodporúčame). Dizajnových tipov na internete určite nájdete dosť.

Z náradia a materiálov budete okrem samotného dreva potrebovať nasledujúce:

  • pílu – priamočiaru, kotúčovú alebo v ideálnom prípade pokosovú, ktorá aj sama meria uhly

  • meter, ceruzku, uholník, skrutky,

  • brúsku (alebo brúsny papier na drevenom hranolčeku) pre prípadné začistenie či zaoblenie hrán,

  • prípadne hornú frézku na vyfrézovanie dier na spájacie kolíky (nieje nutné, ale výsledok vyzerá lepšie),

  • prípadne aj tie spájacie kolíky plus nábytkové lepidlo,

  • kovové profily, skrutky a hmoždinky pre uchytenie na stenu,

  • farby, lazúry, moridlá, skrátka čokoľvek na povrchovú úpravu, čo sa vám páči + štetce alebo valčeky na ich aplikáciu.

Dvakrát meraj a raz rež

Namiesto drevených dosiek môžete využiť ventilačnú mriežku, vyrobenú z obyčajnej kovovej (napríklad hliníkovej alebo oceľovej) sieťky. Preglejka sa vám bude určite tvarovať lepšie než masívne drevo, stačí len popustiť uzdu svojej fantázii. Zásadné je vyrobiť kryt na radiátor, ktorý bude vždy o niečo väčší než samotný radiátor. Je teda dôležité dobre merať, nech svoj kryt nemusíte vyrábať dvakrát.

Pamätajte na prístup k regulačnej hlavici radiátora

Ak je na vašom radiátore umiestnená regulačná hlavica, mal by byť kryt vyrobený tak, aby k nej bol vždy dobrý prístup. Jednou z možností je pridať k hornej doske pánty, prípadne umiestniť na bočnú hranu krytu malé dvierka alebo tam prosto nechať dieru.

Vlastný kryt na radiátor je samozrejme vždy originálny a pridanou hodnotou je určite aj radosť z vykonaného diela. Lenže nie vždy je na takú činnosť čas a energia. V takom prípade si vhodný kryt na radiátor môžete vybrať v našom e-shope, kde nájdete širokú škálu dizajnových aj veľkostných možností. Výhodou je dodanie až do domov a rýchlosť montáže, ktorá sa s rýchlosťou výroby vlastného kúsku vôbec nedá porovnávať.